کد خبر: 1354740
تاریخ انتشار: ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۵ - ۲۳:۰۰
«تاب‌آوری اقتصاد» میدان جدید جنگ با دشمن است
 «درد بنزین» افسار جنگ‌طلبی «طبقه اپستین» را می‌کشد اذعان مقامات غربی: توان تاب‌آوری اقتصادی ایران بسیار بیشتر از اقتصاد‌های مصرف‌محور غرب است
بهناز قاسمی 

جوان آنلاین: وقتی صحبت از جنگ می‌شود، بسیاری به پایگاه‌ها و تجهیزات نظامی فکر می‌کنند. جنگ تا امروز برای مردم ایران، با صدای جنگنده و انفجار تداعی می‌شد، اما برای یک خانواده عادی امریکایی نخستین نشانه‌های آن در پمپ بنزین‌ها به چشم می‌خورد و هزینه‌ای که از کیف پول آنها کسر می‌شود. ایران با توجه به تجارب سال‌های گذشته و تحریم‌های شدید غرب، در جنگ اقتصادی به‌راحتی کنار نمی‌کشد. در حالی که بسیاری از رأی‌دهندگان امریکایی نگران افزایش قیمت بنزین هستند، ایرانیان بیشتر به چنین سختی‌هایی عادت کرده‌اند.‌ام‌اس‌ان‌بی‌سی در گزارشی نوشته است مسابقه‌ای آغاز شده تا مشخص شود که در جنگ امریکا با ایران، اقتصاد کدام طرف زودتر از کار می‌افتد، اما بیشتر کارشناسان می‌گویند ایران در تحمل درد اقتصادی برتری آشکاری دارد. اگر قیمت بنزین به ۵ دلار برسد، این ترامپ است که ممکن است زودتر جا بزند. 

در حالی که جنگ امریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران در هفته‌های اخیر وارد مرحله‌ای پیچیده شده است، رسانه‌ها و مؤسسات اقتصادی غرب به‌طور بی‌سابقه‌ای درباره تبعات سنگین این بحران برای اقتصاد‌های غربی هشدار می‌دهند. مجموعه‌ای از گزارش‌ها از جمله گاردین، دیلی‌میل،‌ام‌اس‌ان‌بی‌سی و سی‌ان‌ان نشان می‌دهند نبرد اصلی از میدان نظامی به اقتصاد منتقل شده است و این‌بار، طرفی برنده است که توان تحمل فشار را دارد؛ موضوعی که اکثر کارشناسان اذعان می‌کنند به نفع ایران روایت می‌شود. 

دن پیکرینگ، تحلیلگر شناخته‌شده صنعت انرژی، معتقد است بسته شدن تنگه هرمز، که حدود یک‌پنجم نفت و گاز جهان از آن عبور می‌کند، شوک عظیمی به بازار انرژی وارد کرده و قیمت‌ها را به سطحی رسانده است که حتی «بازگشت فوری عبور و مرور» نیز نمی‌تواند آثار آن را زود از میان ببرد. 

این تحلیل با ارزیابی دولت انگلیس همخوان است. مقامات لندن تأکید دارند که آثار جنگ علیه ایران، حتی با بازگشایی هرمز، دست‌کم تا هشت ماه ادامه خواهد داشت و خانواده‌های بریتانیایی با موج تازه‌ای از گرانی انرژی، غذا و حمل‌ونقل روبه‌رو خواهند بود. گاردین و دیلی‌میل نوشته‌اند که «تورم ناشی از جنگ» تا سال آینده هم از اقتصاد غرب دست نمی‌کشد. 

برتری ایران در تحمل فشار اقتصادی 

به خیال سیاستمداران امریکا و رژیم صهیونیستی قرار بود با حمله به ایران، اقتصاد و صنعت نظامی ایران از بین برود. اکنون با گذشت حدود دو ماه از آغاز جنگ تحمیلی، اقتصاد امریکا و اروپا به خطر افتاده است، زیرا مردمان این کشور‌ها به سختی و تحریم‌های اقتصادی عادت ندارند و با شروع نخستین آثار جنگ در اقتصاد این کشور‌ها که با افزایش قیمت بنزین برجسته شد، موجی از اعتراضات و نارضایتی‌ها شکل گرفت.‌ام‌اس‌ان‌بی‌سی در گزارش خود نقطه‌ای کلیدی را یادآور می‌شود: «ایرانی‌ها به فداکاری عادت دارند.» الن والد، مقام پیشین شورای امنیت ملی امریکا، تصریح می‌کند: «توان تاب‌آوری اقتصادی ایران بسیار بیشتر از اقتصاد‌های مصرف‌محور غرب است.» بر اساس تحلیل CGTN، پرسش اصلی بازار‌ها دیگر این نیست که تنگه هرمز باز است یا بسته؛ مسئله مهم‌تر، وضعیت رفت و برگشتی و پرنوسانی است که شرکت‌ها را در تصمیم‌گیری دچار اختلال کرده است. تجارت جهانی می‌تواند یک شوک کوتاه‌مدت را تحمل کند، اما چیزی که برای بنگاه‌ها پرهزینه‌تر است، بی‌ثباتی مکرر و فقدان پیش‌بینی‌پذیری (چرخه بازگشایی، محدودیت، تهدید و نااطمینانی) است. 

سی‌ان‌ان: ایران در جنگ اقتصادی نمی‌بازد 

به گزارش سی‌ان‌ان، بعد از بسته شدن تنگه هرمز توسط ایران، محاصره دریایی امریکا علیه ایران، این کشور را تحت فشار قرار داده است که منجر به افزایش قیمت مواد غذایی شده است. با این حال، اگر امریکا آماده باشد محاصره دریایی خود را برای ماه‌ها ادامه دهد، دنیا تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد و قیمت انرژی به‌شدت افزایش پیدا می‌کند. نزدیکان ترامپ به خوبی می‌دانند که ترامپ تحت فشار است. رئیس‌جمهور امریکا با واکنش فزاینده داخلی به جنگ و نزدیک شدن انتخابات میان‌دوره‌ای حیاتی روبه‌رو است. 

در این خصوص یک کارشناس گفت: «ایران پیش از این نیز کارزار فشار حداکثری را در دوره اول ترامپ تجربه کرده بود و مجبور شد تولید نفت خود را نصف کند. اگر محاصره برای ماه‌ها ادامه یابد، قطعاً بر چشم‌انداز اقتصادی ایران و صد البته اقتصاد دنیا تأثیر می‌گذارد، اما انتظار ایران این است که خود امریکا هم نمی‌تواند آن فشار را برای مدت طولانی تحمل کند.»

مردم ایران عادت دارند؛ امریکایی‌ها نه 

طبق اعلام مسئولان کشورمان کمبود کالا وجود ندارد و زنجیره تأمین مواد غذایی با تولید داخلی ۸۵ درصد محصولات کشاورزی و کالا‌های اساسی، کاملاً فعال است و بازار‌ها پر است، هرچند قیمت‌ها افزایش یافته است. با این حال، در حالی که بسیاری از رأی‌دهندگان امریکایی نگران افزایش قیمت بنزین هستند، ایرانیان بیشتر به چنین سختی‌هایی عادت کرده‌اند. به‌گفته یک کارشناس، «هدف رهبری ایران در طول جنگ، اداره یک اقتصاد عادی نیست، هدف فقط این است که ماشین اقتصادی تا جایی که ممکن است و تا زمانی که ممکن است به کار خود ادامه دهد و فکر می‌کنم آنها احتمالاً بتوانند از پس آن برآیند.»

بمب ساعتی برای اقتصاد امریکا 

همچنین «باربارا لیف»، مقام پیشین وزارت خارجه امریکا، هم می‌گوید نگرانی فوری‌تر «یک بمب ساعتی در طرف امریکایی» است: اگر تنگه تا پایان آوریل بسته بماند، کمبود بنزین و کود که در آسیا در حال گسترش است به‌صورت شوک‌های قیمتی به امریکا می‌رسد. پیکرینگ می‌گوید اگر قیمت بنزین به ۵ دلار در هر گالن برسد ـ که احتمالاً یک یا دو ماه دیگر چنین شود ـ ممکن است ترامپ مجبور به عقب‌نشینی و تغییر مسیر شود.‌ام‌اس‌ان‌بی‌سی نتیجه می‌گیرد که ترامپ شرط بسته است که اقتصاد ایران زودتر از اقتصاد امریکا از پا درمی‌آید، اما اکثر کارشناسان می‌گویند حکومت ایران به‌دلیل تحمل سال‌ها فشار تحریم می‌تواند درد اقتصادی بیشتری را تحمل کند. اکثر کارشناسان می‌گویند اگر قیمت بنزین به ۵ دلار برسد، این ترامپ است که ممکن است زودتر جا بزند. 

عاقبت جنگ‌افروزی ترامپ بر زندگی انگلیسی‌ها 

به گزارش تسنیم به نقل از گاردین، یک مقام دولت انگلیس هشدار داد حتی پس از پایان جنگ ایران، قیمت مواد غذایی و سوخت در این کشور دست‌کم تا هشت ماه بالا باقی خواهد ماند. دارن جونز، دبیر ارشد نخست‌وزیر انگلیس، اعلام کرد این درگیری‌ها در ماه‌های آینده نیز به افزایش قیمت انرژی، مواد غذایی و بلیط هواپیما منجر خواهد شد. به گفته وی، مشکل اصلی کمبود کالا در فروشگاه‌ها نیست، بلکه افزایش هزینه‌های تولید به دلیل اختلال در تأمین انرژی است. 

دولت انگلیس از رانندگان خواسته است طبق روال عادی سوخت‌گیری کنند و مسافران هوایی نیز برنامه‌های خود را به دلیل نگرانی از کمبود احتمالی سوخت هواپیما تغییر ندهند. جونز در گفت‌و‌گو با شبکه بی‌بی‌سی تأکید کرد پیامد‌های تصمیمات دونالد ترامپ در خاورمیانه به افزایش قیمت‌ها منجر خواهد شد و این آثار نه تنها در هفته‌های آینده، بلکه در ماه‌های پیش رو نیز ادامه خواهد داشت. وی در پاسخ به این پرسش که افزایش قیمت‌ها چه مدت باقی می‌ماند، گفت برآورد دولت این است که از زمان بازگشایی تنگه هرمز و کاهش تنش‌ها، آثار اقتصادی آن حداقل هشت ماه در سیستم اقتصادی باقی خواهد ماند.

برچسب ها: اقتصاد ، بازار ، امریکا ، جنگ ، انرژی
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار